ویروس اچ پی وی HPV چیست

ویروس اچ پی وی HPV چیست
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، اچ پی وی یا ویروس زگیل تناسلی، ویروس زگیل دهانی، ویروس زگیل حلق و گلو، یک گروه بزرگ از ویروسهای پرخطر است که به مخاط حمله میکند و باعث آلوده شدن آن میشود. این ویروس عامل سرطان و ایجاد انواع زائدهها روی ناحیه تناسلی و دهان است.
راه انتقال اچ پی وی یا ویروس زگیل تناسلی از طریق تماس پوستی و جنسی است. ترسناک است اما این ویروس سریع و راحت منتقل میشود!
اچ پی وی
نام آشنا و خطرناک که این روزها بسیار شنیده میشود. از هر 5 نفر 4 نفر مبتلا به ویروس اچ پی وی هستند و این یک آمار فاجعه انگیز 80 درصدی است!
جوانان بدون ذرهای توجه به خطرات احتمالی، رابطه جنسی پرخطر برقرار میکنند و خود را در معرض خطر ابتلا به HPV (ویروس پاپیلومای انسانی یا همان ویروس زگیل تناسلی)، HIV (ویروس نقص ایمنی انسانی یا ایدز) و HSV (ویروس هرپس سیمپلکس یا تبخال تناسلی) قرار میدهند.
اچ پی وی در مردان
اچ پی وی خاموش در مردان بسیار شایع است. در مردان، فقط برخی از تایپهای این ویروس موجب زائدههای زگیل روی بدن میشوند، اما برخی دیگر از انواع این ویروس اصلاً زائدهای ایجاد نمیکنند. مردان بدون اینکه خود متوجه باشند، ناقل این ویروس به دیگران هستند.
اچ پی وی در مردان میتواند باعث سرطان آلت تناسلی و سرطان مقعد شود و به راحتی انتقال پیدا میکند.
اچ پی وی در زنان
انواع HPV در زنان ممکن است بدون علائم، درد یا زائده در بدن خاموش بماند. در زنان، این ویروس میتواند باعث سرطان رحم و سرطان دهانه رحم شود. اگر درمان نشود، ویروس از طریق خون به سایر بخشهای بدن منتقل شده و میتواند کل بدن را درگیر کند.
اچ پی وی دهانی
رابطه جنسی دهانی به طور قابل توجهی افزایش یافته است و این ارتباط باعث بروز اچ پی وی دهانی و خطر ابتلا به سرطان حلق و گلو میشود. همچنین، زائدههای این ویروس میتوانند روی اطراف لب، زبان، گلو و زیر لب و زبان قرار بگیرند.
انواع تایپ پرخطر اچ پی وی در زنان
ویرویس پاپیلمای انسانی داری بیش از ۲۰۰ تایپ مختلف است. برخی از این تایپها بسیار پرخطر، برخی دارای خطر کمتر هستند.
تایپ بسیار پرخطر ویروس زگیل تناسلی زنان
- HPV-16
- HPV-18
انواع خطرناک اچ پی وی خانمها
- HPV-31
- HPV-33
- HPV-35
- HPV-39
- HPV-45
- HPV-51
- HPV-52
نوع اچ پی وی با خطر کمتر بانوان
HPV-56، HPV-58 و HPV-59
توجه کنید که حتما از واکسن گارداسیل ۹ گانه استفاده کنید تا از احتمال ابتلا به خطرناک ترین تایپهای این ویروس در امان بمانید.
انواع تایپ پرخطر اچ پی وی در مردان
- HPV نوع 16
- HPV نوع 18
- HPV نوع 31
- HPV نوع 33
- HPV نوع 35
- HPV نوع 39
- HPV نوع 45
- HPV نوع 51
- HPV نوع 52
- HPV نوع 56
- HPV نوع 58
- HPV نوع 59
- HPV نوع 68
چهار تایپ 16، 18، 31 و 33 به عنوان پرخطرترین انواع برای مردان شناخته میشوند. اما تایپهای دیگر ذکر شده نیز خطرناک هستند و عامل سرطان مقعد، آلت تناسلی و حلق در آقایان میشوند.
مراحل تشخیص تا درمان اچ پی وی
- معاینه بالینی توسط پزشک
- انجام تست پاپاسمیر (Pap Smear) برای بانوان
- تست اچپیوی (HPV DNA Test) برای بانوان
- تست کوتستینگ (Co-testing) برای بانوان
- آنالیز اچپیوی در نمونههای مقعدی (برای افراد در معرض خطر بالا)
- کولپوسکوپی (Colposcopy) در بانوان
- بیوپسی دهانه رحم (Cervical Biopsy)
- تست آنالیز ژنتیکی ویروس (PCR Test for HPV)
- آزمایش اچپیوی برای سرطان مقعد، دهان و گلو
تست اچپیوی (HPV)
با پیشرفتهای علمی، امکان انجام تست اچپیوی برای اطمینان از ابتلا به این ویروس فراهم شده است.
در بانوان، این تست با دقت بالایی انجام میشود. پزشک زنان با نمونهبرداری از سلولهای دهانهی رحم، نمونه را به آزمایشگاه ارسال میکند. نتیجهی تست پاپاسمیر و اچپیوی معمولاً بین ۷ تا ۱۰ روز آماده میشود. در صورت ابتلا، در نتیجه این آزمایش نوع ویروس مشخص خواهد شد.
برای آقایان، تست اچپیوی دقیق و استانداردی وجود ندارد. نمونهبرداری از مردان امکانپذیر نیست و نمونهی گرفتهشده از اسپرم نیز دقت کافی ندارد، بنابراین انجام این تست در مردان معمولاً اتلاف وقت و هزینه محسوب میشود. اگر پارتنر شما مبتلا باشد، احتمال انتقال ویروس به شما یا ابتلای شما از قبل وجود دارد و در این صورت، بهتر است درمان را بهطور همزمان آغاز کنید.
واکسن اچ پی وی
در حال حاضر، واکسن تایپهای پرخطر ویروس اچپیوی در برخی از داروخانههای ایران موجود است. علاوه بر این، برخی از پزشکان (عموماً متخصصان زنان) واکسن اچ پی وی ایرانی یا واکسن اچپیوی خارجی را برای شما سفارش داده و در مطب تزریق میکنند.
نکتهی مهم در تهیهی واکسن، توجه به شرایط نگهداری آن است. واکسن اچپیوی باید در دمای مناسب نگهداری شود، زیرا در صورت قرار گرفتن در معرض گرما (حتی گرمای معمولی محیط)، اثرگذاری خود را از دست میدهد. بنابراین، واکسن را فقط از داروخانهها یا پزشکان معتبر تهیه کنید.
درمان اچ پی وی
یکی از نگرانیهای رایج این است که آیا ویروس اچپیوی (HPV) درمانپذیر است یا خیر؟
پاسخ این است که بله، اچپیوی در بسیاری از موارد قابل کنترل و درمان است، بهویژه اگر در مراحل اولیه شناسایی شود و اقدامات درمانی بهموقع انجام گیرد.
این ویروس از مهمترین عوامل ایجاد سرطان دهانه رحم در زنان است و میتواند در صورت پیشرفت، خطرات جدی برای سلامت فرد به همراه داشته باشد. اگر اچپیوی دهانه رحم را آلوده کند، پزشک از طریق آزمایشهای دقیق و در برخی موارد با انجام جراحی، میتواند بخشی از دهانه رحم یا در موارد پیشرفتهتر، کل آن را بردارد. این اقدام مانع از گسترش ویروس به رحم و بروز سرطان رحم میشود.
در صورت نفوذ ویروس به رحم، خطر ابتلا به سرطان رحم افزایش مییابد و ممکن است نیاز به جراحی کامل و برداشت رحم باشد. در چنین شرایطی، اگر ویروس از طریق خون یا سیستم لنفاوی گسترش یابد، احتمال درگیری سایر اندامهای بدن نیز وجود دارد که میتواند به پیشرفت سرطان در نقاط دیگر منجر شود.
سخن پایانی
برای پیشگیری از ابتلا به ویروس اچپیویHPV، رعایت نکات زیر بسیار ضروری است:
دریافت واکسن: حتماً سه دوز واکسن اچپیوی را طبق برنامه واکسیناسیون دریافت کنید. این واکسن از ابتلا به انواع پرخطر ویروس که منجر به سرطان میشوند، جلوگیری میکند.
پرهیز از روابط جنسی پرخطر: از برقراری روابط جنسی محافظتنشده و پرخطر خودداری کنید. استفاده از پوشش تا حدی میتواند ریسک انتقال را کاهش دهد، اما محافظت ۱۰۰٪ تضمین نمیشود. از پروتکشن دهانی، مقعدی، واژینال و روی آلت استفاده کنید.
الزام پارتنر به انجام آزمایشات: قبل از ورود به هرگونه رابطه، پارتنر خود را موظف به انجام آزمایشات کامل کنید تا از سلامت او مطمئن شوید.
انتخاب روابط ایمن: از رابطه با افراد پرخطر که سابقه جنسی نامشخص یا پرخطر دارند، خودداری کنید.
انجام منظم تستهای غربالگری: حداقل هر ۱ تا ۲ سال یکبار تست پاپاسمیر + HPV DNA را انجام دهند.
اگر پزشک شما انجام این تست را ضروری ندانست، خودتان حتماً آن را درخواست کنید و این موضوع را جدی بگیرید. تشخیص زودهنگام میتواند از بروز سرطان جلوگیری کند.
مراقبت از سلامت خود و آگاهیبخشی: حفظ آگاهی و مراقبت از سلامت شخصی نهتنها شما را ایمن نگه میدارد، بلکه به کاهش شیوع ویروس در جامعه نیز کمک میکند.
دیدگاهتان را بنویسید